tisdag 13 november 2012

Besök i Whiteman Park och Caversham wildlife Park

Whiteman Park är ett naturreservat och utflyktsmål någon mil utanför Perth. Den innehåller dels djur och natur men även en djurpark, ett motormuseum, ett traktormuseum och ett transportmuseum. Tyvärr var traktormuseet inte öppet när vi var där, under lågsäsong har de bara öppet på helger.

Den här skylten var det första som mötte oss när vi körde in i parken, med tanke på hur torrt det kändes när vi var där så måste den högsta nivån innebära att parken redan är övertänd...
Motormuseet var en trevlig blandning av både orenoverade bilar med historia och riktigt fina.
Den här bilen tex hade använts som bostad och tjänstebil av en guldletare under 20, 30 och 40-talen. På äldre dar hade han bosatt sig i ett litet hus och ställt undan sin bil i garaget. Det sägs att han brukade gå ut i garaget och ta sin middagslur på flaket eftersom det var där han kände sig mest hemma och sov bäst efter sina år som guldletare.
Den var utställd i det skick den var när han dog och museet fick överta den.
I övrigt var den stora behållningen för mig de bilar som producerats i Australien och inte exporterats. Den Australiensiska bilkulturen under 50-, 60-, 70- och 80-talen var ett mellanting mellan den amerikanska och den europeiska, bilarna var större och starkare än de var i europa men inte fullt så stora som de var i USA. Nu är de flesta bilar som säljs ungefär desamma som i Europa, ibland med lite andra namn, tex säljs en del mazda som ford här och de flesta oplar säljs som Holden.
Det här är en Leyland som byggdes i deras Australiensiska fabrik under 70-talet.
Standard Vanguard hade en fabrik i Australien och satte ihop bilar, den här pickupen byggde de bara i Australien, de övriga bilarna var de samma som i Europa.
Australiens stolthet är det inhemska märket Holden, ägt av GM sedan 30-talet. De började tillverka bilar designade och konstruerade i Australien efter kriget, det här är en av de första modellerna från sent 40-tal.
Granne med motormuseet låg ett transportmuseum som visade hur man transporterat sig i Västra Australien genom tiderna. Med tonvikt på de senaste 200 åren.
Nedan syns en buss från Perth.
Till museet hörde en liten museijärnväg och en liten museispårväg. Ingen av dem var igång när vi var där tyvärr, det är nackdelen med att semestra i lågsäsong.
En stor grej i den här delen av Australien var fårfarmande och fårklippning. Att klippa får var ett säsongsarbete och arbetarna transporterades ut till farmerna med lastbilar som den här. Man satt på bänkar på flaket och titt och tätt fick man hoppa av och knuffa lastbilen igenom något lerhål eftersom det inte fanns några vägar att tala om...
Guldruschen under det tidiga 1900-talet gjorde att det fanns pengar att utveckla transporterna i samhällena, den här spårvagnen trafikerade gatorna i Kalgaroolie, en liten gruvstad mitt ute i den Australiensiska ödemarken. Efter att den togs ur drift blev den uppställd på en farm som temporär bostad till fårklippare.
I djurparken, Caversham Wildlife Park, fanns de flesta av Australiens djur representerade, här klappar L en Koala.
Koalorna lever på eukalyptusblad, de innehåller inte så mycket energi så för att orka med sover de 20 timmar per dygn och äter resten av dygnet. De föredrar att sitta i träden, där har de inga naturliga fiender. På marken däremot finns det många som kan tänka sig att äta Koala...

Krypande Koala på gren.
Sovande Koala i grenklyka, hans kompis satt under honom i klykan.
Jag klappar Koala.
Det fanns flera påfåglar som gick omkring i djurparken, här är en helvit.
Här är en färgad, sedd bakifrån.
Man fick gå in i Känguruhägnet och mata dem med pellets. De var ganska vana vid människor som ni kan se...


Vombaterna var ganska söta. Den här har intagit en pose som vi kände igen från ett annat sött djur som brukar ligga i trädgården hemma :)
EMU-fåglar, finns vilt över hela Australien. Man skulle bli ganska chockad av att hitta en hemma i trädgården...
Dingo, en släkting till hunden.
Närmre bild på Dingo.
Precis innan vi lämnade reservatsområdet fick vi syn på den här kängurun som levde fritt på området.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar